13. 12. 2012.

Eksperiment Tiramisu

Ja taj kolač nikad nisam probala, do jutros. 
Ne znam zašto, znala sam da u sebi ima kafe, a ja kafu ne volim, pa me možda zbog tog odbijao. Ili zbog onog suhog dijela kakaa. Ne znam. Svaki put bih u poslastičarnici gledala njega, a uzela drugi kolač. 
Onda sam prekjučer tražila recept po internetu, i naišla na milion verzija. Izgleda da se može praviti kako hoće, samo da na kraju ima u sebi piškote, i kakao na vrhu. Po tome je prepoznatljiv, jel... 

I mama mi jučer donese piškote


i kremu za Tiramisu. 

Pametni ljudi, smislili sve za one koji nemaju vremena za kuhinju. 
Nikad jednostavniji kolač nisam napravila. 

Tu kremu umiješate sa 300 ml hladnog mlijeka, i mikser radi svoje neke 3-4 minute. Onda umočite piškote u kafu (ja sam u sok, radi averzije prema kafi) i stavljate red piškota, red smjese, opet red piškota pa red smjese. Piškote bi trebalo drugi put redati okomito od prvog puta, da se napravi kao neka mreža, da bude čvršće, ali ja sam redala na isti način, jer mi broj i veličina piškota nije dozvoljavala to. Ispalo bi neravno, a ovako sam dobila oblik kocke. I da, na kraju pospete kakaa, koristeći cjediljku za čaj.
Jedino što je zamjerka ovom kolaču jeste što mora nekoliko sati biti u frižideru, da se stisne, da želatin odradi svoje, pa ne mogu baš reći da je dobar za situacije kada se gosti neočekivano najave. Ali je svakako dobar za situacije kada vam je kolač potreban, a nemate puno vremena da mu se posvetite.

Sa ovim sastojcima, moj kolač je bio gotov za 5 minuta.

Jutros sam ga probala, i izvrstan je. Ja inače volim samo čokoladne kolače, pa sam jako sumnjičava kada vidim da nema ni trun tog divnog ukusa, ali ovaj me oduševio. 
I radi brzine pripreme, i radi lakoće i radi ukusa.

Čista desetka!

Naravno, radi svog ćejfa, napravit ću i pravi Tiramisu, bez ovih olakšica, po Rudolphovom receptu, gdje su čak i piškote domaće. Pa ću uporediti ukus, i vidjeti da li se isplati utrošiti više vremena i novca, ili je razlika neznatna.

Ovaj način pripreme kolača me koštao 5 KM i 5 minuta. 



P.S. Slika nije izvorno moja, preuzeta je sa interneta, jer nemam kabla ovdje, nisam u svom stanu, općenito nemam ništa svoje, pa nisam u mogućnosti da slikam i pokažem vam svoj kolač, ali razlika je neznatna. ;)